Vis is rijk aan eiwitten, vitamine B12 en D en een bron van vitamine B3 en B6, kalium, fosfor, selenium en jodium. De meeste vissoorten zijn mager en passen perfect in een lijnvriendelijk menu.
Vette vissoorten hebben echter ook belangrijke troeven. Zij zijn onze belangrijkste voedingsbron van de onverzadigde omega 3-vetzuren EPA en DHA. Deze vetzuren zijn essentieel voor een normale hersenwerking en een normaal gezichtsvermogen en hebben een gunstig effect op onze hart- en bloedvaten.
Vandaar de aanbeveling om minstens 250 mg EPA en DHA per dag in te nemen. Dat kan makkelijk door als onderdeel van een gezonde voeding 2 keer per week vis, ook vette vis, te eten. Vette vis levert bovendien extra D. Vitamine D is een vetoplosbaar vitamine dat belangrijk is voor een goede calciumopname en zo ook voor een optimale opbouw en onderhoud van sterke botten. Vitamine D draagt ook bij tot een goede werking van het immuunsysteem.
INDELING VAN DE VISSEN VOLGENS HUN VETGEHALTE:
Vette vis (meer dan 10 g vet per 100 g)
bv. haring, maatjes, makreel, sardienen, rivierpaling, sprot, zalm
Halfvette vis (2 tot 10 g vet per 100 g)
bv. rode poon, tongschar, forel, ansjovis, roodbaars, tilapia, doornhaai, pengasius, zalmforel, tarbot, inktvis
Magere vis (minder dan 2 g vet per 100 g)
bv. kabeljauw, pladijs of schol, (zee)tong, pollak, rog, zeeduivel, schelvis, wijting, leng, zeewolf, koolvis, tonijn, grijze garnalen, langoustines, mosselen, krab, sint-jakobsschelpen
Het vetgehalte van vettere vissoorten kan sterk variëren – van 5 tot 25 % - naargelang het seizoen, de voedselvoorziening, de leeftijd en de voortplaningscyclus.
EN WAT MET DE MILIEUVERVUILING?
Zoals alle andere voedingsproducten krijgt ook vis te maken met de gevolgen van milieuvervuiling. Precies om deze reden legt de Europese Unie strenge normen op voor milieuvreemde stoffen, die de veiligheid van de consument waarborgen. Dankzij de toepassing van strikte controlemechanismen door de overheid is vis die je in de winkel koopt veilig.
Welke vis mag je eten als je zwanger bent?
Vis eten is gezond, ook als je zwanger bent. Maar je kunt behoorlijk in de war raken van alle verschillende adviezen. Mag zalm nu wel of niet? Hoe zit het met gerookte vis en wat is er mis met tonijn? Alle “visadviezen” handig voor je op een rijtje. Met een tabel!
Daarom is vis belangrijk
Vis eten is belangrijk voor iedereen. Vis bevat namelijk een aantal voedingsstoffen die nauwelijks in andere producten zitten. Zo levert vis je jodium, vitamine D en visvetten. Dat is goed voor je eigen lichaam maar ook voor de ontwikkeling van je baby.
Jodium is essentieel voor de productie van schildklierhormoon en ondersteunt de groei van je baby.
Vitamine D is goed voor het stevig houden van je botten en de opbouw van het skelet van je baby.
Visvetten bestaan voor een groot deel uit het omega 3-visvetzuur DHA. DHA ingenomen door de moeder, is een belangrijke bouwsteen voor de ogen en de hersenen van je ongeboren baby.
Liefst zalm of andere vette vis tijdens de zwangerschap
Om voldoende visvetten binnen te krijgen zou je elke week 1 keer vis moeten eten, liefst vis die van nature veel vet bevat. In vette vis zitten namelijk meer visvetten dan in magere vis. Denk bij vette vis aan zalm, haring en sardines. Zolang je niet zwanger bent, zijn ook soorten als makreel en paling geschikt. Maar als je zwanger bent niet meer. Er zijn een aantal redenen waarom je bepaalde vis niet zou moeten eten: als de vis rauw is (zoals een nieuwe haring), als de vis gerookt is (zoals gerookte zalm) en als het om roofvissen gaat (zoals makreel en paling). Gelukkig blijft er nog veel keuze over.
En als je geen vis eet?
Wil je geen vis eten, dan is het wel slim om te zorgen voor aanvulling met de visvetzuren. Je kunt deze binnenkrijgen door visoliecapsules te slikken. Ook zijn er producten waaraan visvetzuren zijn toegevoegd. Dat staat dan op de verpakking vermeld.
Dit nu even niet
Geen rauwe vis
Rauwe vis kan net als andere rauwe producten de listeriabacterie bevatten. De kans op een besmetting is erg klein. Dus echt niet in elk stukje rauwe vis zit deze bacterie. Maar raak je besmet dan zou dit wel kunnen leiden tot een miskraam of vroeggeboorte. Neem dus geen risico en eet geen rauwe vis zoals in sushi, nieuwe haring, niet helemaal doorbakken zalm of oesters.
Geen gerookte vis
Ook gerookte vis kan de listeriabacterie bevatten. Verhit je de gerookte vis, bijvoorbeeld in een pastasaus of meegebakken in een quiche, dan kun je de gerookte vis wel eten. Door verhitting gaat namelijk de bacterie dood. Denk niet alleen aan gerookte zalm: dit advies geldt ook voor bijvoorbeeld gerookte heilbot en gerookte haring (bokking).
Geen roofvis
Roofvissen zijn vissen die leven van andere vissen in de zee. Dat betekent dat ze aan het einde van de voedselketen staan en alle verontreinigingen die in kleinere vissen zitten binnenkrijgen. Die verontreinigingen zoals zware metalen en dioxinen stapelen zich op in het lichaam van de vis. Dat maakt het gehalte aan die schadelijke stoffen te hoog, om tijdens de zwangerschap onbezorgd van die vis te kunnen genieten. Laat daarom gedurende je zwangerschap tonijn, makreel, zwaardvis, paling, snoek, snoekbaars en haai staan. Het geldt voor alle bereidingen. Dus zowel voor verse en gerookte vis maar ook voor roofvissoorten uit blik, zoals tonijn uit blik.
Vette vissen | dit kun je wel eten | dit eet je liever niet schaal |
---|---|---|
Haring | uit blik, vers, verhit, zure haring/rolmops | nieuwe haring/Hollandse nieuwe/ zoute haring, gerookte haring (bokking)* |
Heilbot | vers, verhit | gerookte*, rauw |
Makreel | alle soorten | |
Poon | vers, verhit | rauw |
Paling | alle soorten | |
Sardines | vers, verhit, uit blik | rauw |
Sprot | vers, verhit | rauw |
Zalm | vers, verhit, uit blik | gerookte*, rauw |
Zwaardvis | alle soorten |
Magere vissen | dit kun je wel eten | dit eet je liever niet |
---|---|---|
Ansjovis | vers, verhit, uit blik/pot | rauw |
Dorade | vers, verhit | rauw |
Forel | vers, verhit | gerookte* |
Kabeljauw | vers, verhit | rauw |
Koolvis | vers, verhit | rauw |
Kaviaar | vers, verhit, uit blik/pot | |
Lekkerbekje** | vers, gebakken | |
Schol | vers, verhit | rauw |
Snoek | alle soorten | |
Snoekbaars | alle soorten | |
Pangasius | vers, verhit | rauw |
Tilapia | vers, verhit | rauw |
Tong | vers, verhit | rauw |
Tonijn | alle soorten | |
Vissticks** | vers, gebakken |
Schaal- en schelpdieren | dit kun je wel eten | dit eet je liever niet |
---|---|---|
Garnalen | vers, verhit, uit blik, salade | rauw |
Inktvis | vers, verhit | rauw |
Krab | vers, verhit, uit blik, salade | |
Kokkels | vers, verhit | rauw |
Mosselen | vers, verhit | rauw |
Oesters | vers, verhit | rauw, gerookte* |
St jakobsschelpen (coquilles) | vers, verhit | rauw, gerookte* |
Vongole (schelpen) | vers, verhit | rauw |
*als gerookte soorten verhit worden, kun je ze wel
eten
**lekkerbekje en vissticks bevatten ook veel vet, maar dit zijn de vetten die er door de bereiding in komen. De vis die ervoor gebruikt wordt is magere vis en bevat dus weinig DHA.
Bron: Nutricia
Vis is gezondDit zit er in vis: | Dit is goed voor: |
---|---|
Vitamine A | De ogen, de huid, de groei en de weerstand |
Vitamine D | Stevige botten en tanden, de hersenen en voorkomen van depressies |
Vitamine B12 | De aanmaak van rode bloedcellen, goede werking van het zenuwstelsel |
Jodium | Een goed werkende schildklier |
Selenium | Een goed werkende schildklier, de groei en ontwikkeling van het zenuwstelsel |
Bij kruisbesmetting komen er ziekmakende bacteriën van het ene product op het andere. Om ziekte te voorkomen is het belangrijk kruisbesmetting te vermijden.
Op rauw voedsel, vooral vlees, kip of vis en in hun druipvocht kunnen ziekmakende bacteriën zitten. Deze kunnen tijdens het klaarmaken ander voedsel besmetten.
Door rauw en bereid voedsel van elkaar gescheiden te houden, schone materialen te gebruiken en je handen goed te wassen is kruisbesmetting te voorkomen.
Bij kruisbesmetting komen er ziekmakende bacteriën van het ene product op het andere. Van kruisbesmetting kunnen mensen dus ziek worden. In rauwe voedingsmiddelen zitten meer bacteriën dan in gekookte. Vooral op vlees, kip en vis kunnen ziekmakende bacteriën zitten.
Het is belangrijk dat bacteriën niet worden overgebracht van rauwe op bereide voedingsmiddelen. Kruisbesmetting ontstaat door bijvoorbeeld met dezelfde vork rauw vlees in de pan te leggen en gare groente te proeven, of gaar vlees uit de pan te halen. Een ander voorbeeld van kruisbesmetting is als gaar vlees na het braden wordt teruggelegd op de snijplank waarop het rauwe vlees is gekruid. Bacteriën kunnen ook via handen op het eten terecht komen. Bijvoorbeeld als de handen worden afgedroogd aan een vuile handdoek.
Kruisbesmetting kan ook ontstaan via druipvocht. Druipvocht is vocht wat uit vlees, kip of vis komt. Dit komt bijvoorbeeld vrij bij het ontdooien van kip.
De volgende adviezen gelden om kruisbesmetting te voorkomen:
Kruisbesmetting voorkomen bij het winkelen
Kruisbesmetting voorkomen in de koelkast
Kruisbesmetting voorkomen bij het koken
Bron: Voedingscentrum
Vishandel ter Beek
de Meente 26,
8121 EV, Olst
0570-562001
0611222330
KvK 73613886
Dinsdag |
Almen Harfsen |
Centrum Markt |
08:00-13:00 13:00-17:00 |
Woensdag | Lemelerveld | Centrum | 10:00-17:00 |
Donderdag |
Dalfsen Hasselt |
Kerkplein v/d Vechtlaan |
08:30-12:30 13:00-17:00 |
Vrijdag |
Olst |
A.Geertsstraat |
10:00-17:00 |
Zaterdag |
Olst |
A.Geertsstraat |
10:00-17:00 |