Stoven maakt vis lekker smeuïg. Voor een gelijkmatige verdeling van de warmte gebruik je het beste een stevige pan met dikke bodem. Daarin smelt je een flinke klont boter of een laagje olijfolie, dat is nog gezonder.

Bij stoven is eerst bakken niet noodzakelijk en wordt meer vocht toegevoegd. Stoven kan in een pan op het fornuis, maar ook in de oven of magnetron. Tijdens het stoven dragen groenten en kruiden bij aan de smaak van de vis.

 

Bereiding 

Leg de vis of visfilets eens op een bedje van verschillende groenten zoals ui, wortel, prei, tomaat of paprika en schenk dan het vocht erover. Vis stoven gaat veel sneller dan bij vlees, vis is in 8-10 minuten al gaar.

Je ziet vanzelf dat de vis gaar is, dan is het visvlees ondoorschijnend wit en het is ook minder veerkrachtig als je er met je vingers op drukt.

 

Basisrecept stoven

  • Dep de vis droog met keukenpapier en strooi er zout over.
  • Smelt de boter in een lage braadpan en bak de vis in de boter licht aan.
  • Leg citroenplakjes tussen de vis.
  • Voeg groene kruiden en wortel of prei toe. Bak zachtjes 2 minuten.
  • Giet de visbouillon erbij. De vis mag voor maximaal de helft in het vocht staan.
  • Stoof de vis met deksel op de pan in 8-12 minuten, hele vis soms 15 minuten. Schep de vis op een warme schaal.
  • Gebruik het stoofvocht als saus. Kook het vocht dan, eventueel gezeefd, in en serveer het bij de vis. Lekker met rijst, gekookte aardappelen of aardappelpuree.

Bron: Nederlands Visbureau